Alkalmazási területek

A craniosacralis terápia különböző szinteken működik, és a test különböző rendszereit befolyásolja. A terápia az idegrendszeren keresztül segíti a hormonrendszer munkáját, hatással van a szívre és az érrendszerre, az immunrendszerre, valamint hatékony a légzőszervi betegségek kezelésében is. Segít krónikus nyak-, hát- és derékpanaszoknál, migrén és fülzúgás esetén, és felgyorsítja a sportsérülések és a műtétek utáni felépülést. Hatást gyakorol a csont- és izomrendszerre, a különböző szervekre, a kötőszövetekre, és a test energiarendszerére is. Nyugtató és lazító hatása révén a stressz, a depresszió és egyéb lelki nehézségek leküzdésében tud segíteni.

 

Alkalmazási lehetősége ezért igen széleskörű. Íme néhány olyan betegség, probléma, amelyek esetén a craniosacralis terápia hatékony lehet:

fejfájás, migrén, álmatlanság
krónikus nyak- és hátfájdalom, állandó fájdalom bárhol a testben
asztma, légzőszervi problémák
fülzúgás és egyéb középfülproblémák
lázas állapotok, fertőzések
stressz, feszültség, kimerültség,
érzelmi nehézségek, depresszió
hormonális problémák
szív- és érrendszeri megbetegedések, szédülés
fog- és állkapocsproblémák, fogszabályozás
műtét utáni működési zavarok
szülés előtti és utáni problémák
csecsemőkori zavarok: szopási nehézségek, alvásproblémák, kólika
gyermekkori zavarok, viselkedésproblémák, dühroham
tanulási nehézségek, diszlexia, diskalkulia, hiperaktivitás
balesetek, sportsérülések

fizikai tüneteket okozó érzelmi blokkok oldása (SER)

A craniosacralis terápia ellenjavallatai azok az esetek, amikor a koponyaüregi (intracranialis) nyomás változása instabilitást okozhat. Ilyenek az akut agyvérzés, koponyasérülés akut fázisa, az akut nyakcsigolyatörés, nyúltagyi kitüremkedés, az Arnold-Chiari szindróma (fejlődési rendellenesség miatt kialakult kisagysérv), vagy az akut agyhártyagyulladás.