Alkalmazási területek

A craniosacralis terápia különböző szinteken működik, és a test különböző rendszereit befolyásolja. A terápia az idegrendszeren keresztül segíti a hormonrendszer munkáját, hatással van a szívre és az érrendszerre, az immunrendszerre, valamint hatékony a légzőszervi betegségek kezelésében is. Segít krónikus nyak-, hát- és derékpanaszoknál, migrén és fülzúgás esetén, és felgyorsítja a sportsérülések és a műtétek utáni felépülést. Hatást gyakorol a csont- és izomrendszerre, a különböző szervekre, a kötőszövetekre, és a test energiarendszerére is. Nyugtató és lazító hatása révén a stressz, a depresszió és egyéb lelki nehézségek leküzdésében tud segíteni.

Alkalmazási lehetősége ezért igen széleskörű. Íme néhány olyan betegség, probléma, amelyek esetén az integrált terápia hatékony lehet:

krónikus (esetenként post-covid) tünetek enyhítése, vagy teljes megszüntetése (ilyenekkel találkoztam az elmúlt években: alvászavar, emésztési zavar, fejfájás/szédülés, nyelési problémák, fülproblémák, légzéssel kapcsolatos panaszok, nőgyógyászati panaszok, felső légúti panaszok, szorongás, depresszió, pánikroham, folyamatos fáradtság, energiahiány, mindezek hosszú ideig és meglehetősen intenzíven fennálló módon.)

stressz miatti krónikus tünetek: nyak-, váll-, hát-, és derékfájdalom, fejfájás, migrén, hasfájás, emésztési problémák, szív- és érrendszeri problémák, alvászavar, szorongás – a tartós iskolai, munkahelyi stressz is ide tartozik.)

tanulási problémák, figyelem- vagy viselkedészavar, hiperaktivitás, disz-es problémák (olvasási, írás, számolási nehézségek), szenzoros érzékenység (túlérzékenység fényre, hangra, érintésre stb.) és persze az ezekkel együttjáró, vagy ezek nélkül is meglévő teljesítménykényszer és vizsgadrukk.

balesetek, sérülések, műtétek (az egyszerű bokaficamtól a komolyabb balesetekig, mint fejsérülés, innen-onnan leesés, törések stb., valamint a műtétek utáni fájdalomcsillapítás, hegesedés, gyógyulás elősegítése)

fogászati és állkapocs problémák: foghúzás, szájsebészeti beavatkozások, gyökérkezelés – bármi, ami hosszabb ideig eltart (tudomásom szerint még mindig a craniosacralis terápia a leghatékonyabb az állkapocs feszültségeinek oldásában, akár szájzár esetén is).

fogszabályozás – még mindig sok fogszabályzás zajlik a kiegészítő terápiák (logopédia, nyelés- és légzésterápia, craniosacralis terápia) nyújtotta komplex kezelés nélkül, pedig a fogak helyzete nem független a teljes vázizomzat kisebb-nagyobb torzulásaitól és az esetlegesen korábban rögzült hibás szokásoktól. Ezek korrigálása nélkül sokkal nagyobb az esélye, hogy a fogak újra elveszítik újonnan beállított helyzetüket.)

szülés előtti-utáni nehézségek legyen az az anya fizikai fájdalma, lelki nehézsége, vagy akár a csecsemő alvási, táplálkozási nehézségei, testtartásával (ferdenyak, kiflitartás), mozgásával kapcsolatos problémák).

nőgyógyászati problémák, hormonális zavarok menstruációs zavarok, fogamzási problémák,

PTSD (poszt-traumás stressz zavar)

Ja, és kutyák, macskák, nyulak, lovak, delfinek is voltak már a kezeim között…

A craniosacralis terápia ellenjavallatai azok az esetek, amikor a koponyaüregi (intracranialis) nyomás változása instabilitást okozhat. Ilyenek az akut agyvérzés, koponyasérülés akut fázisa, az akut nyakcsigolyatörés, nyúltagyi kitüremkedés, az Arnold-Chiari szindróma (fejlődési rendellenesség miatt kialakult kisagysérv), vagy az akut agyhártyagyulladás.