Dr. John Upledger

Búcsú

2012. október 26-án reggel Dr. John E. Upledger életének 80. évében eltávozott, és megkezdte következő utazását. Családja, barátai, kollégái, tanítványai és betegei búcsúztatják és adóznak nagy tisztelettel emlékének. Én személyesen nem találkoztam vele, de a terápián keresztül képet kaptam életéről, munkájáról, lelkesedéséről és a világgal való kapcsolatáról. Örökségének azt a kis részét, ami rám jutott, szívemben és kezemben viszem tovább.

Számomra mindig megindító, amikor egy átlagosnak induló életpálya egy véletlen folytán más irányt vesz és az emberiség eszköztárát egy új, a jobb létünket segítő felfedezéssel gazdagítja. A sok természettudományos találmány és újítás között méltán kap helyet a craniosacralis terápia is, mely a nyugati orvostudomány számára elfogadható tényeket természetes medicinákkal ötvözi, az embert egységes egészként tekinti és alázattal fordul a minden testben természeténél fogva meglévő bölcsesség felé.

A craniosacralis terápia megalkotása Dr. John E. Upledger osteopatha orvos nevéhez fűződik.

Munkásságának előfutára William G. Sutherland amerikai orvos volt, aki az 1920-as években fedezte fel, hogy a hagyományos nyugati orvoslás elméletével ellentétben a koponyavarratok életünk folyamán nem csontosodnak össze, hanem élettani mozgásokat végeznek.

Az 1970-es években Upledger doktor egy műtét során segédorvosként fedezte fel, hogy ennek az élettani mozgásnak mi lehet a mozgatója, és orvosi munkája mellett ennek kutatásába fogott. Ennek köszönhetően ő lehetett a vezetője egy, a Michigan Állami Egyetem Orvostudományi Tanszékén életre hívott kutatócsoportnak, ahol anatómiában, fiziológiában és biofizikában magasan képzett munkatársakkal dolgozott együtt. Ez a csoport 1975 és 1983 között a craniosacralis rendszer létét, működését és hatásait tanulmányozta. A tudományos kutatások segítségével az agy és a gerincvelő korábban nem igazán értett hibás működéseit sikerült értékelni és kezelni.

Az itt töltött évek eredményei és további vizsgálódásai alapján Dr. Upledger megalkotta a craniosacralis terápiát. Az 1980-as években megalapított Upledger Intézet ma már a világ minden részén oktatja ezt az egyedülálló terápiás módot, és időközben a világ legnagyobb egészségügyi oktató és továbbképző intézményévé nőtte ki magát. Számtalan hasonló elnevezésű terápiás módszer merített belőle.