Integrált terápia

Az ember kíváncsi. Úgy általában. A körülötte lévő világra és benne önmagára. Kíváncsi honnan jött, hová tart, hogyan működik kívül-belül. Ennek köszönhető a mai napra kialakult tudományok megléte, a technikai-technológiai fejlődés, az orvostudomány, a filozófia és persze a művészetek. Sokan, sokféleképpen próbáltak az igazság nyomára bukkanni. Úgy tűnik, a feladat nagyobb, mint gondoltuk. Minél többet tudunk, annál inkább látjuk, hogy ez mennyire kevés. Életünk során oly sok hatás ér mindannyiunkat, hogy egyre inkább úgy tűnik, mintha rossz szemszögből keresnénk a válaszokat. Látom, hogy nagyon könnyű eltévedni, és – ahogy a történelem során oly sokszor – egy-egy elmélet igazságáért szinte bármire képesek vagyunk. Pedig az elméletek csupán egy pici szeletét képesek befogni az egésznek.

Engem főleg az ember érdekel, és minden, ami hozzá tartozik. Az én utam a test megismerésétől indult. A craniosacralis terápia vezetett be az ember egyre mélyebb és sokrétűbb megismerésébe. Miközben a tudásom mélyült, az érzékelésem finomodott, a világképem pedig tágult. Hamar rájöttem, hogy nem lehet csak szintenként vizsgálni semmit, mert minden kapcsolódik mindenhez, és a rendszer sokkal-sokkal bonyolultabb, mint valaha is gondoltam. Úgy fonódnak egymásba a testi működések a lelkiállapotokkal, a régi, traumatikus emlékek a jelen megéléseivel, a transzgenerációs sérülések a gyermekeinkkel való kapcsolatunkkal, hogy jó, ha egyszer-egyszer észreveszünk valamit ezekből, mert a többségének még tudatában sem vagyunk.

A craniosacralis terápia biomechanikus ága megmutatta a testi összefüggéseket, a biodinamikus az energetikai rétegeket, a SER® a lélek bugyrait, az ICD a szabad mozgás erejét, mentálhigiénés tanulmányaim a pszichológia eredményeit, saját önismereti utam és az általa megélt tapasztalatok pedig az oldódások felszabadító hatásait. Mindezek eredménye az, ahogy a hozzám fordulókat segítem, és persze ez is folyamatosan bővül új ismeretekkel, tapasztalatokkal, megélésekkel. Hálás vagyok mindazoknak, akik hozzájárultak ehhez az integrált szemlélethez: tanítóknak, segítőknek, útitársaknak, és elsősorban azoknak a klienseknek, akik bizalommal fordultak felém.