A biomechanikus craniosacralis terápia

Az Upledger Intézetben oktatott (biomechanikus) craniosacralis terápia egy különleges kezelési mód, melynek során a terapeuta leheletfinom mozdulatokkal, ugyanakkor rendkívül hatékonyan képes hatni az emberi test részeire, szerveire, szervrendszereire. A terápia célja a szövetek ellazítása, a feszültségek korrekciója, az izomlazítás, az agyi-gerincvelői folyadék áramlásának normalizálása, az idegi funkciók harmonizálása, a koponyán belüli keringés javítása.

A terápia kiindulási pontja a craniosacralis rendszer, amely a keringési és légzési rendszer mellett a szervezet harmadik nagy ritmusát képezi. A craniosacralis elnevezés a koponya és a keresztcsont latin megnevezéseiből (cranium és sacrum) származik, és azok működési egységére utal. Ez az élettani rendszer az agy és a gerincvelő körül található védelmi rendszer, amely a háromrétegű agyhártyarendszerből (dura mater, arachnoidea és pia mater), az agyhártyákat összekötő kötőszövetes állományból, az ezeket érintő csontokból (koponya, gerinccsigolyák), valamint az agyhártyákban keringő agyi-gerincvelői folyadékból (liquor) áll. A rendszerben részt vevő csontok állandó mozgásban vannak, mindegyiknek megvan a maga mozgástere. Amikor ez a mozgástér beszűkül, vagy teljesen eltűnik, azt mutatja, hogy a liquor nem képes szabadon áramolni. Amikor ebben a kényes rendszerben felborul a test egyensúlya, az nem csak az agy és a gerincvelő, hanem az egész szervezet szempontjából káros következményekkel járhat.

A craniosacralis rendszerben fejlődik idegrendszerünk, egész szervezetünk karmestere. Ez is tárolja az eddig átélt fizikai és érzelmi eseményeket, melyek nyomán a craniosacralis rendszerben blokkok alakulhatnak ki. Hatásukra az agyi-gerincvelői folyadék egyenetlenül áramlik, és ez megakadályozza, hogy az idegeken keresztül az információ megfelelő módon jusson el a szervekhez vagy szervrendszerekhez, ami szövetek közti feszültségeket okoz. Ezek a feszültségek a kezelés során egész finom érintésekkel feloldhatóak. Amikor helyreáll az áramlás ritmusa, akkor az idegrendszer munkája sem akadályozott többé, és elindulhat az öngyógyulási folyamat. Az áramlás harmonizálása a test minden részére kihat, így számtalan betegség esetén jótékony.