Craniosacralis terápia újszülötteknek és csecsemőknek

Néhány újszülött világra jötte hosszú és nehéz folyamat, amelynek beindításához és gyorsításához szükségessé válhat gyógyszer alkalmazása. Másoknak a biztonságos megérkezés érdekében egyéb beavatkozásra is szükségük lehet (vákuum, fogó, vagy császármetszés).

Egy újszülött feje és teste a szülés folyamán alkalmazkodik az összenyomódáshoz és valójában szüksége is van az átélt nyomásra. A nehézséget a mesterségesen előidézett összehúzódások, vagy az orvosi eszközök túlzott mértékű használata jelenti. Ez rettenetes nyomást jelent az újszülött fejének és testének gyenge csontjaira és membránjaira. Ezek a beavatkozások, jóllehet nélkülözhetetlenek a baba biztonságos megérkezése érdekében, nemkívánatos mellékhatásokat is okozhatnak, melyek eredménye egy nyűgös és nyugtalan csecsemő. A craniosacralis terápia finom érintései megfelelően és hatékonyan enyhítik ezeket a nyomásokat, és elősegítik a baba szervezetének harmónikus egyensúlyát, ellazult állapotát.

A craniosacralis terápia szerinti legfontosabb területek a következők:

Koponyaalap: ez a terület az, ahol a nyak hátulsó része találkozik a fejjel, és a szülés során a legkönnyebben deformálódhat. Ennek a területnek az összenyomása ingerli a bolygóideget, amely ellátja az emésztő szervekhez tartozó fő paraszimpatikus ideget. Ez az ideg felelős a emésztésért és a pihenésért. Összenyomása az ideg túlműködéséhez vezethet, és az emésztőszervek görcsösségét, vagyis kólikát okozhat.

Szintén a koponyaalapnál helyezkedik el a felső szimpatikus idegdúc. Ez az ideg végigfut a gerincvelő mentén, és biztosítja a zsigerek szimpatikus idegi ellátását. Ez képes lezárni az emésztő szerveket és a táplálék útját. Az ideg kompressziója nyugtalanságot, túlműködést és hiperaktivitást okoz. Vagyis amikor mindkét ideg működése egyidejűleg korlátozott, akkor a test zavaros üzeneteket kap, egyszerre kellene nyugalomban lennie és fokoznia a működését. Az eredmény ellentmondás, szorulás és görcs, és a kólika megannyi megjelenési formája.

Száj, nyak és váll feszülés: Születéskor a csecsemő nyaka és válla erőteljesen megcsavarodhat, ami a lágy szövetek károsodását és feszülését eredményezheti. Ha ez a feszültség a nyakon és a szájban jelentkezik, irritálhatja az itt lévő idegeket és gyulladást okozhat, ez pedig szopási és evési problémákhoz vezethet. A kólikás csecsemők egy része a száj és a nyak idegeinek feszültségétől szenved. Ezeknek a babáknak problémát okoz a lezárás, mivel csak a szájuk egy részével képesek szopni és nyelni a táplálékot, majd hirtelen ellökik a mellet. Ők azok, akik szívesebben fekszenek valamelyik oldalukon és csak az egyik oldalról hajlandóak szopni.

A kemény szájpad csontjainak finom kezelése a bennük lévő feszültségek oldásával, az izmok ellazításával és az idegek megnyugtatásával felszabadítja a szájüreget. Ez javítja a csecsemő „szopni, nyelni, lélegezni” sorozatát és segíti a szopást. Ezeknek a feszültség-mintáknak a megszűntetése megoldás a ferde nyak (torticollis) problémájára és lehetővé teszi minkét mellből a kényelmes etetést.

Koponyacsontok egymásra csúszása: Vákuummal, vagy fogóval segített szülések után, vagy a méhben lévő helyzetéből adódóan a babáknak dudor keletkezhet a fejükön. Ezek olyan egymásra csúszások, ahol a koponyában lévő membránok feszültsége a koponyacsontokat egymásra húzza. Noha ezeknek a dudoroknak jó része természetes módon eltűnik, akadnak köztük olyanok, melyeknek segítségre van szükségük ahhoz, hogy a csontokat természetellenes helyzetben tartó belső húzó feszülés feloldódjon.

Nagyon gyengéd technikával a craniosacralis terapeuta kitapinthatja a szövetekben lévő feszültségeket, és mintázatukat követve még az is előfordulhat, hogy a koponya membránjaitól végigutazik a gerinc mentén a gerincvelő körüli agyhártyán. A szükséges helyen pedig a megfelelő módon oldja az ott lévő feszültségeket.

A babák fejében és testében az egyensúly helyreállítása nagyon fontos jövőbeni egészségük érdekében, mivel craniosacralis terapeuták megfigyelték, hogy ezek a feloldatlan feszültség-minták vezetnek a túlmozgásos gyermekekhez, akik képtelenek nyugodtan ülni az iskolában ráadásul tanulási nehézségekkel is küzdhetnek. Mint ahogy befolyásolják a babák fertőzésekkel szembeni ellenállóképességét, ahol különösen a szem, a fül és a torok veszélyeztetett. A szülés során a halántékcsontokra ható fokozott nyomás csökkenti az Eustach-kürt működését és akadályozza a fül és az arcüregek nyálkaelvezető képességét, így felülfertőződésekhez vezet.

 

 

Carina Collins

Upledger Intézetnél végzett craniosacralis terapeuta

Írország

 

Forrás:http://www.craniosacral-therapy-healing.com/craniosacral-therapy-for-infants.html